De diëtist online

Persoonlijk en professioneel voedingsadvies, ook via e-mail

Eetstoornissen

Een eetstoornis is meer dan een probleem met eten. Simpelweg voorschrijven wat een gezond persoon nodig heeft, is dan ook niet voldoende om een eetstoornispatiënt te helpen. Dit is ook de reden waarom hiervoor geen online advies mogelijk is. Niet omwille van het feit dat ik niet geloof dat een eetstoornispatiënt echt wel gemotiveerd kan zijn om dit voorgeschreven eetpatroon te bekomen, wel omdat ik weet hoe streng de stem van de eetstoornis kan zijn en hoe moeilijk ze het de patiënt kan maken.

Tijdens de eerste consultaties staan dan ook niet de voeding en het gewicht centraal. We beginnen met ons te focussen op het uitbouwen van een vertrouwensband tussen hulpverlener en hulpvrager. Samen proberen we inzicht te krijgen in de ziekte om daarna met zijn tweeën sterker te zijn dan de stem van de eetstoornis en stilaan het voedingspatroon te normaliseren.

Dit gebeurt op het ritme van de patiënt. Wel worden er al tijdens de eerste consultatie afspraken gemaakt over een minimumgewicht. Als de patiënt hieronder gaat, ben ik als ambulante hulpverlener gedwongen de therapie stop te zetten en door te verwijzen naar een gespecialiseerd centrum. Dit klinkt streng, maar is nodig om de veiligheid van de patiënt te garanderen. Bovendien is het ook een extra motivatiebron.