De diëtist online

Persoonlijk en professioneel voedingsadvies, ook via e-mail

Nierinsufficiëntie

Uit onze stofwisseling ontstaan verschillende afvalstoffen. Het verwijderen van deze stoffen is de belangrijkste taak van onze nieren, al is het zeker niet het enige dat ze doen.

Ons lichaam is dus een biochemisch fabriek, waarin de nieren belangrijke arbeiders zijn. Door ouderdom, diabetes, ... kan het zijn dat deze arbeiders hun werk echter niet naar behoren vervullen. We spreken van een nierstoornis, die meestal geleidelijk aan erger wordt (chronische nierinsufficiëntie) en zelfs tot een volledig nierfalen kan leiden. Indien de nieren echt niet meer kunnen doen wat van hen verwacht wordt, zal een nierfunctievervangende therapie (dialyse) of transplantatie zich opdringen. Het spreekt voor zich dat dit een noodoplossing is en dat alles gedaan moet worden om de eigen nierfunctie zo goed mogelijk te houden.

Om de nieren te sparen, is het belangrijk om enkele voedingsaanpassingen in te voeren. Maar ook wanneer u dialysetherapie krijgt, blijft een aangepaste voeding noodzakelijk.

Wat mag u verwachten als u kiest voor online advies? 

Natuurlijk mag u een uitgebreid verslag verwachten van wat nierinsufficiëntie inhoudt en wat de invloed van voeding daarop is. U krijgt een compleet overzicht van voedingsmiddelen die goed en minder goed voor u zijn. Op basis van uw huidige voeding zal ik een persoonlijk dagschema opstellen, waarbij u een uitwisselingslijst krijgt zodat u gevarieerd kan blijven eten.

Bovendien krijgt u een maand de tijd om me te mailen met bijkomende vragen en/of opmerkingen.