De diëtist online

Persoonlijk en professioneel voedingsadvies, ook via e-mail

Ondergewicht

In de media wordt er voortdurend aandacht gegeven aan overgewicht, lijnen en vermageren. Bij de gezonde populatie is dit dan ook een veel groter probleem dan het tegenovergestelde, ondergewicht. Ziekte maar ook andere situaties kunnen echter leiden tot een verminderde energie-inname en/of een hoger energieverbruik, waardoor gewichtsverlies zal plaatsvinden.

De nadelige effecten van een te laag lichaamsgewicht zijn divers. Een gezond gewicht bereiken en behouden is dan ook erg belangrijk.

Wat mag u verwachten als u kiest voor online advies?

Om ondergewicht efficiënt te behandelen, is het belangrijk dat de oorzaak gevonden wordt. Indien u deze zelf niet weet, zullen we deze samen vinden. Met het huidig voedingspatroon en eventueel andere oorzaken van ondergewicht in het achterhoofd, zal ik een algemeen dagschema voor u opstellen. De nadruk ligt op 'energieverrijkte' voeding. Dat in chocolade en chips veel kcal zitten, weet iedereen wel, maar deze leveren natuurlijk niet de nodige voedingsstoffen. Bij mensen met verminderde eetlust, is het bovendien belangrijk dat de voeding niet zwaar op de maag ligt. U krijgt dan ook een uitgebreid receptengamma van maaltijden en tussendoortjes opgestuurd, die lekker, voedzaam en licht verteerbaar zijn. Naast de tips over gewichtsverlies op zich, zal ik u, afhankelijk van de situatie, ook advies geven over hoe u het best omgaat met een verminderde eetlust, misselijkheid en braken, vermoeidheid,...Indien nodig zal ik u ook informeren over het inschakelen van zogenaamde bijvoeding, in de volksmond wel eens 'astronautenvoeding' genoemd. Dit zijn drankjes (melk-, sap-, yoghurt- of soepbasis) of desserten (fruitmoes of pudding) waarvan een kleine portie toch erg veel voedingsstoffen levert. Ze zijn dus zeer handig wanneer het eten van 'gewone' voeding niet zo goed gaat. Tenslotte krijgt u een maand de tijd om me te mailen met bijkomende vragen.