De diëtist online

Persoonlijk en professioneel voedingsadvies, ook via e-mail

Voedselovergevoeligheden

We onderscheiden twee grote groepen voedselovergevoeligheden

1) De allergische voedselovergevoeligheid

2) De niet-allergische voedselovergevoeligheid. 

Een allergische voedselovergevoeligheid of voedselallergie is een abnormale reactie van het afweersysteem: het reageert niet alleen op vreemde indringers, maar ook op bepaalde eiwitten (allergenen) in de voeding. Veel voorkomende voedselallergieën zijn die tegen koemelk, kippenei, vis, schaal- en schelpdieren, noten, pinda en soja. 

Bij een niet-allergische voedselovergevoeligheid is het afweersysteem niet betrokken. Toch worden er bepaalde voedingsstoffen niet goed verwerkt, meestal door een enzymentekort of door een stoornis in het transportsysteem thv de darmen. Veel voorkomende voedselintoleranties zijn lactose-intolerantie, fructose-malabsorptie, nikkelovergevoeligheid en pseudo-allergieën (histamine-overgevoeligheid, salicylaatovergevoeligheid, sulfietovergevoeligheid,...). 

Voedselovergevoeligheden spelen vaak een rol bij

- ME/ CVS

- Fibromylagie/ reumatoïde artritis/ osteoporose/ spasmofilie

- ADHD/ ADD

- Lupus

- Syndroom van Sjögren

- Prikkelbare darmsyndroom/ ziekte van Crohn/ Colitis Ulcerosa

- Migraine

- Chronische haaruitval/ Alopecia

- Astma/ kortademigheid

- Netelroos/ eczeem/ jeuk/ acne

- Gestoorde leverfunctie

- Burn-Out/ slaapstoornissen

Aan de hand van (eventuele) reeds gebeurde onderzoeken (ademtesten, huidpriktesten, bloedanalyses,...), medische voorgeschiedenis, klachtenpatroon en voedingsanamnese gaan we op zoek naar wat de trigger(s) van je problemen zou(den) kunnen zijn. Daarop volgt een (tijdelijk) eliminatiedieet, waarin de trigger(s) verboden is (zijn).